torsdag, juni 10, 2010

en till familjemedlem.

Nu ska jag alldeles strax krypa ned i sängen med mina två underbara som redan ligger där. :) Men först tänkte jag bjuda på en bild på lilltjejen som ska bli en del av vår familj om 4 veckor. Det blir min andra Norska Skogkatt! Och jag älskar dom, både utseende och temperament faller mig i smaken..
Därför kommer lite fakta och historia om dom under bilderna.. För dig som är intresserad.! Som jag kopierat från "min uppfödare"s sida..


När det talas om raskatter går tankarna vanligtvis till Perser, Angora, Siames eller andra exotiska raser. Men det finns en ras som är formad efter vårt bistra nordiska klimat Norsk Skogkatt. Precis som namnet antyder är det våra grannar i väst som ligger bakom den Norska Skogkatten. Norrmännen tog tillvara de katter som naturligt fanns i vårt kärva klimat i norra Skandinavien, stora och muskulösa katter med tjock, tät päls mot kylan. Redan tidigt i litteraturen omnämns den Norska Skogkatten som "Hulderkatta" eller "Trollkatta" och det finns legender som beskriver katten som mystisk, förtrollad och vild. Det nordiska klimatet har i århundraden skoningslöst avlat fram denna ras med hjälp av isande kyla, snöstormar, piskande regn och hagelskurar, svält och rädsla i de djupa skogarna. Naturen lät endast de kraftigaste och mest välanpassade djuren överleva och gav på så sätt rasen goda egenskaper för detta klimat. Den Norska Skogkatten har utrustats med en unik päls med tjock underull mot kyla, och långa vattenavstötande täckhår över rygg och sidor mot regn och snår. De ömtåligaste delarna på kroppen har extra mycket päls som skydd. En fullpälsad katt har därför skjortbröst, kindskägg, fyllig krage och pantalonger. Svansen är lång och yvig och öronen är stora och försedda med lodjurstofsar och långt hår växande ut ur öronen. Skogkattens huvud är triangelformat med alla sidor lika långa, vilket starkt påminner om lodjurets. De stora, öppna, svagt snedställda ögonen har fått rovdjurets vilda blick, och den raka profilen med den kraftiga hakan förstärker det vilda utseendet ytterligare. Kroppen är stor, långsträckt och kraftigt byggd med höga ben, där bakbenen är högre än frambenen. Under trampdynorna växer små tofsar. Detta speciella utseende är ett krav för att överleva i vildmarken. Skogkatten rör sig enormt smidigt och är en suverän trädklättrare. Den besitter även förmågan att själv ta sig ner från träden, då oftast med huvudet före. På vårkanten fäller rasen det mesta av underullen i pälsen och ser då nästan ut som korthårskatter. Den semilånga pälsen är lättskött, men vid vårfällningen kan en och annan tova uppstå. Det kan då vara lämpligt att borsta katten för att hjälpa den bli kvitt den tjocka värmande pälsen under sommaren. Under resten av året sköter katten sin päls själv och någon regelbunden pälsvård är därför inte nödvändigt.

4 kommentarer:

  1. haha blev du övertalad nu? bra beslut iaf den är så jävla fin :)

    SvaraRadera
  2. Tack Malin, du anar inte hur mkt dina ord värmer just nu. Kul att du fortfarande hänger kvar. Heeeelt underbar kisse du ska få också!

    SvaraRadera